Skip to content

Хасково Днес

Default screen resolution  Wide screen resolution  Increase font size  Decrease font size  Default font size 
Намирате се:    Начало

Вход

Игри

Нови обяви 
= Обявата е със снимка

Снимки от Галерия

Оценка: / 0
СлабОтличен 
Автор haskovodnes   
06 February 2015

Честит имен ден на Светлините!

Днес, 6 февруари, празнуват всички с имена, които в значението си носят смисъла на светлината. Това са имена от едно много топло и светло семантично гнездо, въплъщават в себе си прекрасни асоциации и може би затова са и едни от предпочитаните имена за наследници в българския език. Празнуват: Светла, Светлин, Огнян, Огняна, Пламен, Пламена, Доротея, Фотий и по-съвременните им трансформации като Светлозар/а, Светломир/а и т. н.

6 февруари е празник на огнените имена, благодарение на единственото не огнено име в плеядата – Доротея. В житието на тази млада светица се разказва, че тя е подложена на изгаряне с огън, за да се отрече от християнската си вяра и след като не го е направила е била умъртвена. Може би това е един от ключовете – че вярата е по-силна дори и от огъня. И от там всички имена, които разпръскват тъмнината и заблудата имат право да празнуват този ден. И в езическия, и в християнския свят светлината и огънят имат много позитивно и силно символно значение.

Фотий- един от най-умните и образовани преподаватели на Магнаурската школа, заради любовта си към науките и вярата си в Бога е бил избран за цариградски патриарх. Неговото земно житие е дълго, но пък можем да кажем посветено изцяло да разпръсква светлината на християнството и науката. Той е оказал влияние върху Константин Кирил Философ и цар Симеон Велики, които са учили в Магнаурската школа, както и върху цар Борис І, на когото е написал дълго послание, за да му обясни подробно как да утвърди християнската вяра и живот в българските земи.
Честит празник!Коментар (0)Add Comment

Напишете коментар
Вие трябва да влезете в системата и тогава да пишете коментари към темите. Ако нямате акаунт моля регистрирайте се.

busy
 

Прогноза

Хасково
---
Хасково °C | София °C | Варна °C | Бургас °C
[Детайли]

Радио


Copyright vEsti24

Статистика

Потребители: 6052
Материали: 1815
Връзки: 49

Кой е тук?

 
Google
Obrazec