Skip to content

Хасково Днес

Default screen resolution  Wide screen resolution  Increase font size  Decrease font size  Default font size 
Намирате се:    Начало

Вход

Игри

Нови обяви 
= Обявата е със снимка

Снимки от Галерия

Оценка: / 18
СлабОтличен 
Автор haskovodnes   
20 May 2017


24 май- Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

24 май е официалният празник на славянската писменост, на българската просвета и култура. В този ден всички българи почитат паметта на братята Кирил Методий, които са създатели на славянската писменост. Той няма аналог в други страни. Въпреки че двамата братя проповядват и преподават из цяла Източна Европа, тяхната памет се пази най-ревностно в България.

Те започват мисията си за разпространяването на християнството сред славяните през или около 863г., а по-късно превеждат Светото писание на езика, който по-късно става известен като староцърковен славянски. В относително кратък период били създадени две славянски азбуки – глаголицата и кирилицата. Кирилицата звуково и графически се базира на гръцкия унциал. Тя измества бързо глаголицата най-напред в Източна България и най-вече в столицата Преслав. На кирилица в наши дни пишат народите на Русия, Украйна, Сърбия, и разбира се, България.

В Хасково празникът ще бъде отбелязан с Тържествено шествие, със сборен пункт пл. "Свобода". От там в 10:30 ч. участниците ще преминат през централна градска част до КСК "Спартак". От 11:00 ч. празникът ще продължи с церемония, на която ще бъдат отличени заслужилите учители и деятели в областта на културата, изкуството, библиотечното и музейно дело. Церемонията продължава и с концертна част с участието на Вокална група „Слънце“, Танцов клуб „Дъга“, Вокална група „Слънчеви зайчета“, Танцов състав „Гайтанче“, Лазарска група и много други.Коментар (0)Add Comment

Напишете коментар
Вие трябва да влезете в системата и тогава да пишете коментари към темите. Ако нямате акаунт моля регистрирайте се.

busy
 

Прогноза

Хасково
---
Хасково °C | София °C | Варна °C | Бургас °C
[Детайли]

Радио


Copyright vEsti24
Advertisement

Статистика

Потребители: 6052
Материали: 1784
Връзки: 49

Кой е тук?

В момента 1 гост онлайн
 
Google
Obrazec