Skip to content

Хасково Днес

Default screen resolution  Wide screen resolution  Increase font size  Decrease font size  Default font size 
Намирате се:    Начало

Вход

Игри

Нови обяви 
= Обявата е със снимка

Снимки от Галерия

Оценка: / 0
СлабОтличен 
Автор haskovodnes   
01 June 2017


2 юни- Ден на Ботев


Областният управител на Хасково Станислав Дечев кани всички жители на Област Хасково и гостите на региона на Тържествена заря-проверка по повод 2 юни- Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Тази година се навършват 141 години от гибелта Христо Ботев, саможертвата на войните от неговата славна чета и от безпримерния подвиг на хилядите български революционери и патриоти, отдали живота си за Освобождението на България през революционната 1876 година. По време на тържествената заря ще бъде отбелязана и 90-тата годишнина от освещаването на Паметника на Незнайния войн в Хасково. По повод годишнината, Община Хасково поставя мемориална плоча, която да напомня на поколенията за признателността на поколенията и за безпримерния дарителски акт на всички жители на Хасково, благодарение на които е изграден един от уникалните войнишки паметници в България, този на пл.“Свобода“ в Хасково. Тържествената заря-проверка ще се проведе на 1 юни 2017 година от 21 часа на пл.“Свобода“ в Хасково. В ритуала ще участват военни блокове от формирование 52 740 и ученически блокове от ГПЧЕ “Проф. д-р Асен Златаров“ и ПМГ “Акад. Боян Петканчин“.

На 2 юни от 12:00ч. ще се проведе тържествен ритуал по полагане на цветя и венци пред паметника на Христо Ботев в Хасково.

На 2 юни се навършват 141 години от гибелта на поета революционер Христо Ботев. По традиция на тази дата в 12,00 часа в продължение на 2 минути сирените в цялата страна ще вият в знак на всенародната почит към неговото дело и на загиналите за свободата на България. При подаването на сигнала пешеходците и пътните превозни средства спират на място до края на звука от сирените. Денят на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България се отбелязва за първи път официално през 1901 година, когато на връх Вола присъстват и живи Ботеви четници. На 2 юни 1948 година точно в 12 часа е даден първият сигнал за едноминутно мълчание в цялата страна. Сирените за Ботев са с непрекъснат звук и нямат нищо общо с алармената система за земетресение или друго природно бедствие. На легендарния връх Околчица се провежда традиционното всенародно поклонение пред подвига на воеводата и неговата чета.

Христо Ботев е роден в знаменитата за Европа 1848 година на 6 януари. На 27 години пише във в. "Знаме", 13 юли 1875 г. "Идеята за свободата е всесилна и любовта към нея всичко може да прави." Остава завинаги символ на невероятен революционен дух, дори до безразсъдство, съчетано с невероятен поетически и журналистически талант. Един младеж, обрекъл се на Отечеството си. Христо Ботев е роден в Калофер в семейството на даскал Ботьо Петков и Иванка Ботева. Първоначално (1854-1858) учи в Карлово, където е учител баща му, по-късно се завръща в Калофер, продължава учението си под ръководството на своя баща и през 1863 г. завършва калоферското училище. Октомври същата година заминава за Русия и се записва частен ученик във Втора Одеска гимназия, от която е изключен през 1865 г. Известно време е учител в бесарабското село Задунаевка. През 1867 г. се завръща в Калофер, започва да проповядва бунт срещу чорбаджии и турци, след което окончателно напуска Калофер. По това време във вестник "Гайда", редактиран от П. Р. Славейков, е публикувано първото стихотворение на Ботев - "Майце си". От октомври 1867 г. живее в Румъния. Работи в Браила като словослагател при Дим. Паничков, където се печата в."Дунавска зора". През следващите години се мести от град на град, известно време живее заедно с Левски. През 1872 г. е арестуван за конспиративна революционна дейност и изпратен във Фокшанския затвор, но освободен вследствие застъпничеството на Левски и Каравелов. Започва работа като печатар при Каравелов, а по късно като сътрудник и съредактор на революционния орган. Започва активната му дейност като журналист и под негова редакция започва да излиза новият орган на революционната партия - в. "Знаме".

През 1875 г. съвместно със Стефан Стамболов издава стихосбирката "Песни и стихотворения". Май 1876 г. - вследствие новината за Априлското въстание, Ботев започва дейност за организиране на чета, става нейн войвода. От Гюргево се качва с част от четата на кораба "Радецки" и на 17 май заставят капитана да спре на българския бряг. На 20 май 1876 г .по нов стил 2 юни е последният тежък бой - привечер след сражението куршум пронизва Ботев. Едва ли е подозирал, че когато е писал шедьовъра си "Хаджи Димитър" невероятното му слово "Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира..." през времето ще се овековечат завинаги и до неговото име. А 2 юни ще е денят, в който българите ще почитаме в мълчание и гордост героите си.
Коментар (0)Add Comment

Напишете коментар
Вие трябва да влезете в системата и тогава да пишете коментари към темите. Ако нямате акаунт моля регистрирайте се.

busy
 

Прогноза

Хасково
---
Хасково °C | София °C | Варна °C | Бургас °C
[Детайли]

Радио


Copyright vEsti24

Статистика

Потребители: 6052
Материали: 1784
Връзки: 49

Кой е тук?

В момента 1 гост онлайн
Advertisement 
Google
Obrazec