Skip to content

Хасково Днес

Default screen resolution  Wide screen resolution  Increase font size  Decrease font size  Default font size 
Намирате се:    Начало

Вход

Игри

Нови обяви 
= Обявата е със снимка

Снимки от Галерия

Оценка: / 1
СлабОтличен 
Автор ХД   
23 April 2014
Международен ден на Земята- 22 април

За четвърта поредна година РИОСВ- Хасково организира конкурс по повод Деня на Земята на тема „Красотата на природата”. Над 150 ученици с 269 творби се състезаваха в разделите „Фотография” и „Презентация и видеоклип”. Компетентно жури оцени творбите, като за отличените бяха предвидени награди. Първите награди си поделиха Айгюн Салим от Фотоклуб "От черно до бяло"към ОДК- гр.Кърджали за фотографията „Прегръдката на лебеда и Валентина Ананиева от ОУ "Св. Св. Кирил и Методий"- гр. Кърджали за презентацията "Красотата на природата през моите очи". С всички фотографии бе подредена фотоизложба в зала „Слънце” на ОУО- Хасково, на вниманието на желаещите да я посетят от 15 до 24 април вкл.

Училищата и детските градини в региона организираха разнообразни екоинициативи, под формата на открити уроци и тематични занимания, засаждане на дръвчета, изложби, празнични програми посвени на Земята и др. На част от събитията присъства представител от Регионалната екоинспекция, а на децата бяха раздадени брошури и информационни материали:

В Информационно- образователния център на РИОСВ- Хасково се проведе открит урок, посветен на Деня на Земята с ученици от ОУ "Л.Каравелов"- Хасково. Преди това децата изработиха хранилки за птици от пластмасови бутилки, които напълниха със сурови слънчогледови семки и ги поставиха в местността Кенана.

Учениците от ЕГ"Д-р Иван Богоров"- Димитровград организираха изложба от предмети изработени от отпадъчни материали, подготвиха и излъчиха тематично радиопредаване, почистиха училищния двор, както и организирано гледаха научно- популярен филм за глобалното затопляне. Възпитаниците на ОУ „Пенчо Славейков”- Димитровград се погрижиха за своя „осиновен” бадем, организираха конкурс за рисунка на тема „Земята”, изработиха и излъчиха тематична презентация, отчетоха пред членовете на клуб ”Бъдеще за Земята” резултатите от училищния проект ”Състоянието на защитените дървета в Димитровград ” и засадиха дръвчета. Четвъртокласниците от І ОУ "Иван Вазов"- Свиленград проведоха открито занятие на тема "Пътят на боклука и моето участие за чиста околна среда" и организираха изложба с предмети изработени от рециклирани материали.
Малките природолюбители от ОУ"Св.св.Кирил и Методий"- Димитровград почистиха своя училищен двор, изработиха кошчета за отпадъчна хартия предназначени за класните стаи и други от пластмасови бутилки, които поставиха в близкия до училището парк, също украсиха класните си стаи с рисунки и послания по повод Деня на Земята.

СОУ "В.Левски"- Хасково организира „Седмица на Земята” включваща богата програма от екоинициативи и информационно- образователни дейности: почистване двора на училището и засаждане на фиданки, поставяне на хранилка за птички, беседа за разделното сметосъбиране, изложба "Да дадем живот на отпадъците" и изложба на цветя, изработване и представяне на презентации за Деня на Земята, парад на домашните любимци, колективно гледане на филм за опазването на планетата и др. С изработените от отпадъчни материали сувенири, децата за
поредна година организираха благотворителен базар, средствата от който ще използват за зелени идеи. Гост на събитието бе експертът „Връзки с обществеността и екологично образование” от РИОСВ- Хасково Мариана Чомпалова, тя поздрави малките природолюбители и им раздаде материали по темата.

Първокласниците и седмокласниците от ОУ „Св. св. Кирил и Методий” - Хасково отбелязаха екологичния празник със засаждане на млади фиданки в двора на своето училище. ОДЗ №8 "8-ми март"- Хасково представи пред децата и родителите специален спектакъл посветен на Земята "Нашият дом- Земята".

За първи път Денят на Земята се отбелязва на 22 април 1970 г. в САЩ и Канада. Вече 44 години на 22 април правителства, бизнес компании, неправителствени организации и хора по целия свят се обединяват с обща отговорност за запазване на планетата. През 1990 г. празникът на нашата планета е обявен за международен, като България се включва в отбелязването му през 1993 г. Денят на Земята има за цел да обедини и вдъхнови хората да се грижат по-добре за околната среда и е повод всеки човек да допринесе възможно най-много в своята общност.Коментар (0)Add Comment

Напишете коментар
Вие трябва да влезете в системата и тогава да пишете коментари към темите. Ако нямате акаунт моля регистрирайте се.

busy
 

Прогноза

Хасково
---
Хасково °C | София °C | Варна °C | Бургас °C
[Детайли]

Радио


Copyright vEsti24
Advertisement

Статистика

Потребители: 6052
Материали: 1816
Връзки: 49

Кой е тук?

Advertisement 
Google
Obrazec