Skip to content

Хасково Днес

Default screen resolution  Wide screen resolution  Increase font size  Decrease font size  Default font size 
Намирате се:    Начало

Вход

Игри

Нови обяви 
= Обявата е със снимка

Снимки от Галерия

Оценка: / 0
СлабОтличен 
Автор ХД   
30 January 2014
РИОСВ- Хасково ще сезира Окръжна прокуратурата за простреляните орли край Свиленград
С помощта на РИОСВ- Хасково и Общинска администрация Свиленград прострелян млад царски орел бе транспортиран и настанен в Спасителния център на Зелени Балкани в Стара Загора.

Служители на Община Свиленград са подали сигнал до Спасителния център за диви животни- Ст.Загора за царски орел в безпомощно състояние около с. Райкова могила. При първоначалното обследване на птицата природозащитниците са установили, че се касае за птица на около три години, с поражения по крака и крилото от ляво. След съгласуване с РИОСВ- Хасково царският орел незабавно е транспортиран към СЦДЖ- Ст.Загора. По информация от Спасителния център, след последвалия обстоен преглед, извършен от ветеринарните специалисти, нараняванията на птицата са от прострелни рани. Въпреки пораженията му, специалистите се надяват в резултат на положените грижи и назначената терапия орелът да бъде спасен.

Тревожен е фактът, че преди седмица в същия район е била открита и друга жертва на бракониерите– прострелян морски орел. Той за съжаление не оцеля от раните на бракониерите. Еколозите имат сериозни съмнения, че в района на с. Райкова могила целенасочено се стреля по величествените орли, които са защитени видове. Според българското и европейското законодателство стрелбата по тези редки видове птици може да бъде определена единствено като престъпление и бракониерство. Според Закона за биологичното разнообразие е забранена всякаква форма на умишлено улавяне или убиване на всички защитени видове животни, а конкретното нарушение подлежи и на наказателна отговорност по НК.

РИОСВ- Хасково ще подаде сигнал за престъпленията до Окръжната прокуратура в Хасково. Целта е да бъдат установени нарушителите и да им бъде потърсена наказателна отговорност съгласно чл. 278д от НК .

Чл. 278д от НК: Който противозаконно унищожи, повреди, държи, придобие или отчужди екземпляр от европейски или световно застрашени диви гръбначни животни или екземпляр от вид по приложение № 3 към Закона за биологичното разнообразие, означен със знак (*) се наказва с лишаване от свобода до пет години, както и с глоба от пет хиляди до двадесет хиляди лева.

 Коментар (0)Add Comment

Напишете коментар
Вие трябва да влезете в системата и тогава да пишете коментари към темите. Ако нямате акаунт моля регистрирайте се.

busy
 

Прогноза

Хасково
---
Хасково °C | София °C | Варна °C | Бургас °C
[Детайли]

Радио


Copyright vEsti24
Advertisement

Статистика

Потребители: 6052
Материали: 1833
Връзки: 49

Кой е тук?

 
Google
Obrazec