Skip to content

Хасково Днес

Default screen resolution  Wide screen resolution  Increase font size  Decrease font size  Default font size 
Намирате се:    Начало

Вход

Игри

Нови обяви 
= Обявата е със снимка

Снимки от Галерия

Оценка: / 3
СлабОтличен 
Автор haskovodnes   
08 December 2021


8 декември- празникът на българските студентиНа 8 декември отбелязваме празникът на българските студенти. Той се чества официално от 1903 г., когато се е отбелязвал 15 годишният юбилей на Софийския университет, датата става празник на всички студенти в България. Решението за празника е на Академичния съвет от 30 ноември 1902 г. Празнуването на празника е отменено след 1944 г. и е заменено със 17 ноември, когато е Международният ден на студентската солидарност. През 1962 г. празникът на университета на 8 декември е възстановен, защото съвпада с деня на Свети Климент Охридски патрон на Алма матер и става празник за всички студенти, независимо в кое висше учебно заведение учат. След връщането на календара 25 ноември- денят на Свети Климент Охридски остава празникът на Софийския университет, когато се провежда специално академично тържество.

А 8 декември вече десетилетия е най-любимият празник на настоящи и бивши студенти. Той символизира и веселието на младостта и спомена на всички от студентските години, когато са се чувствали особено свободни и изпълнени с надежди за бъдещето. А Международният ден на студентите- 17 ноември се празнува в чест на годишнината от мирната студентска демонстрация в Чехословакия през 1939 г. срещу фашистката окупация, последвана от ареста и разстрела на демонстранти. Отбелязва се от 1941 г. с решение на срещата на Международния студентски съвет в Лондон, Великобритания и с решение на Международния студентски съюз (IUS), учреден на 27 август 1946 г. в Прага, Чехословакия.

На днешния ден преди 41 години Марк Дейвид Чапман застрелва в гръб музиканта Джон Ленън пред очите на неговата съпруга Йоко Оно. Този ден след 1980 година придобива и един друг смисъл в света - тогава беше убит Джон Ленън, един от четиримата легендарни от Beatles и вечен бунтар. Годините минават, а той остава с песните си скъп и за сегашните студенти и всички, които свързват младостта си с автора на "Let it be" и на много, много други прекрасни песни, които успяха по своему да променят света.

Честит празник на всички български студенти!


Коментар (0)Add Comment

Напишете коментар
Вие трябва да влезете в системата и тогава да пишете коментари към темите. Ако нямате акаунт моля регистрирайте се.

busy
 

Прогноза

Хасково
---
Хасково °C | София °C | Варна °C | Бургас °C
[Детайли]

Радио


Copyright vEsti24
Advertisement

Статистика

Потребители: 6052
Материали: 1830
Връзки: 49

Кой е тук?

Advertisement 
Google
Obrazec