Skip to content

Хасково Днес

Default screen resolution  Wide screen resolution  Increase font size  Decrease font size  Default font size 
Намирате се:    Начало

Вход

Игри

Нови обяви 
= Обявата е със снимка

Снимки от Галерия

Оценка: / 0
СлабОтличен 
Автор haskovodnes   
21 September 2018

22 септември – Ден на независимостта на България

На 22 септември България чества едно значимо събитие от новата си история. На тази дата през 1908 г. страната ни, една от най-старите в Европа, обявява своята независимост. Този акт става възможен едва 30 години след освободителната за България Руско-турска война от 1877-78 г. Край на войната слага подписаният на 3 март 1878 г. Санстефански мирен договор.

След Освобождението на България през 1878 г. и след Съединението на княжество България с Източна Румелия официалният статут на нашата страна е "васална на Османската империя". Това спъва развитието на България в много аспекти, включително и на международно равнище.

В началото на ХХ век се установила благоприятна почва за решителни мерки за обявяване на независимостта на нашата държава. Великите сили имат по-наложителни дела за решаване - Решението на Австро-Унгария да наруши Берлинският договор, анексирайки провинциите
Босна и Херцеговина, поражда се спор за Мароко между Франция и Германия, а през лятото на 1908 г. е извършен младотурски реформистки преврат. На 22 септември 1908 г. в черквата “Св. 40 мъченици” в старата българска столица Велико Търново, княз Фердинанд прочита манифеста за обявяването на Независимостта и се отслужва молебен за благоденствието на българската държава.

Един символичен акт, символизиращ продължението на Второто българско царство. След това министър-председателят Малинов прочита отново манифеста на историческия хълм Царевец пред събралото се хилядно множество. Провъзгласяването на България за независима страна е голям успех и признание за българската дипломация. България се превръща от васално княжество в царство България, а князът вече се титулува цар. Денят е обявен за официален празник с решение на Народното събрание от 10 септември 1998 г.

По повод тържествено честване на 110 години от обявяване на Независимостта на България- 22 септември, Община Хасково организира тържествен ритуал по полагане на венци и цветя пред паметника на Незнайния воин, пл. "Свобода", на 22 септември /събота/ от 11.00 часа. Празничната програма ще продължи на сцената на пл. „Свобода“ с концерт на: Хор „Орфей“ при ОП "Младежки център" с диригент Елена Цветкова, Теодора и Михаил Евтимови от Вокална група „Орфейче“ при ОП "Младежки център" с диригент Катя Демирева, Народен оркестър при Община Хасково с диригент Димчо  Йорданов, Ансамбъл „Хасково“ с худ.ръководител Ана Димитрова и  възпитаници на ОУ „Св.Иван Рилски“ с диригент Боян Митев. Поканени са всички граждани, политически партии и обществени организации.  Коментар (0)Add Comment

Напишете коментар
Вие трябва да влезете в системата и тогава да пишете коментари към темите. Ако нямате акаунт моля регистрирайте се.

busy
 

Прогноза

Хасково
---
Хасково °C | София °C | Варна °C | Бургас °C
[Детайли]

Радио


Copyright vEsti24
Advertisement

Статистика

Потребители: 6052
Материали: 1803
Връзки: 49

Кой е тук?

Advertisement 
Google
Obrazec