Skip to content

Хасково Днес

Default screen resolution  Wide screen resolution  Increase font size  Decrease font size  Default font size 
Намирате се:    Начало

Вход

Игри

Нови обяви 
= Обявата е със снимка

Снимки от Галерия

Оценка: / 0
СлабОтличен 
Автор haskovodnes   
19 September 2023

22 септември – Ден на независимостта на България

На 22 септември България чества едно значимо събитие от новата си история. На тази дата през 1908г. страната ни, една от най-старите в Европа, обявява своята независимост. Този акт става възможен едва 30 години след освободителната за България Руско-турска война от 1877-78 г. Край на войната слага подписаният на 3 март 1878г. Санстефански мирен договор. След Освобождението на България през 1878г. и след Съединението на княжество България с Източна Румелия официалният статут на нашата страна е "васална на Османската империя". Това спъва развитието на България в много аспекти, включително и на международно равнище.

В началото на ХХ век се установила благоприятна почва за решителни мерки за обявяване на независимостта на нашата държава. Великите сили имат по-наложителни дела за решаване - Решението на Австро-Унгария да наруши Берлинският договор, анексирайки провинциите Босна и Херцеговина, поражда се спор за Мароко между Франция и Германия, а през лятото на 1908 г. е извършен младотурски реформистки преврат. На 22 септември 1908 г. в черквата “Св. 40 мъченици” в старата българска столица Велико Търново, княз Фердинанд прочита манифеста за обявяването на Независимостта и се отслужва молебен за благоденствието на българската държава.

Един символичен акт, символизиращ продължението на Второто българско царство. След това министър-председателят Малинов прочита отново манифеста на историческия хълм Царевец пред събралото се хилядно множество. Провъзгласяването на България за независима страна е голям успех и признание за българската дипломация. България се превръща от васално княжество в царство България, а князът вече се титулува цар. Денят е обявен за официален празник с решение на Народното събрание от 10 септември 1998 г.

Община Хасково и Военно формирование 52 740 Хасково организират тържествено честване на 115 години от обявяването на Независимостта на България. Тържественият ритуал по поднасяне на венци и цветя ще започне в 11,00 часа на 22 септември на пл. “Свобода“ с участието на военнослужещи от Военно формирование 52 740 и Духов оркестър Хасково с диригент Недялка Ангелова. Празникът ще продължи с общоградско хоро и концерт на оркестър „Колорит“ с ръководител Милен Димитров. Поканени са всички граждани, институции, обществени организации и политически сили за отбелязване на Деня на Независимостта на България!Коментар (0)Add Comment

Напишете коментар
Вие трябва да влезете в системата и тогава да пишете коментари към темите. Ако нямате акаунт моля регистрирайте се.

busy
 

Прогноза

Хасково
---
Хасково °C | София °C | Варна °C | Бургас °C
[Детайли]

Радио


Copyright vEsti24
Advertisement

Статистика

Потребители: 6052
Материали: 1835
Връзки: 49

Кой е тук?

 
Google
Obrazec