Skip to content

Хасково Днес

Default screen resolution  Wide screen resolution  Increase font size  Decrease font size  Default font size 
Намирате се:    Начало

Вход

Игри

Нови обяви 
= Обявата е със снимка

Снимки от Галерия

Оценка: / 0
СлабОтличен 
Автор topnews.name   
29 June 2021

Ден на апостолите Петър и Павел

Празник в прослава на всички светии на българската земя!
Ден на всички български светии се чества на тази дата. Това е втората неделя след Петдесетница. Този празник е постановен от Св. Синод на Българската православна църква. С възпоменаването на всички светии се изпросва молитвеното им застъпничество и благословение над целия български народ. Според евангелското писание на този ден Светата църква чества двамата върховни апостоли - Петър и Павел.

Апостол Петър е живял край Генисаретското езеро. Той бил рибар. Веднъж Христос, като минавал край езерото, видял Петър и брат му Андрей да хвърлят мрежи. Той ги повикал и те го последвали. Според Евангелието Петър е бил един от най-приближените ученици на Христос. Когато го съдели, Петър три пъти се отрекъл от него, но с горчив плач и разкаяние изкупил греха си. Христос го приел отново в числото на апостолите. В деня на Петдесетница Св. ап. Петър, изпълнен със Св. Дух, произнесъл пред насъбралия се народ вдъхновено слово за Христос. На този ден се кръстили около три хиляди души. Ап. Петър написал две съборни послания. Той умрял, разпънат на кръст с главата надолу. Това станало в Рим, по времето на царуването на Нерон през 68 година. Апостол Павел бил роден в град Тарс, в днешна Мала Азия. Той получил високо образование. Отначало бил пазител на Стария завет и гонител на християните. Един ден, когато отивал към Иерусалим, за да хване тамошните християни, го ослепила силна светлина. Той паднал на земята и тогава някой го попитал: "Защо ме гониш?". "Кой си ти?" - попитал Павел. Отговорът бил: "Аз съм Христос, когото ти гониш!" От този ден Павел станал най-ревностният апостол на Христос. Години наред той обхождал близки и далечни страни, за да проповядва християнската вяра. Направил четири мисионерски пътувания, включително и до Рим. Написал 14 послания. Бил посечен с меч в Рим през 68 година.

В традиционния календар на Петровден завършват Петровите пости и се отговява с младо петровско пиле- жертва на светеца. В някои райони на Петровден се правят сборове. Според народните вярвания на Петровден за пръв път през годината се меси тиквеник. Задължителното блюдо на трапезата е печеното пиле или кокошка, слага се още прясна пита, баница, прясно сирене. Месят се обредни хлябове и се ядат ранни ябълки-петровки. От тях жените раздават за здраве. На някои места от тях се раздават като помен за умрели деца. Празникът съвпада с времето на жътвата и на него се работи, обикновено през първата половина на деня.

На този ден празнуват Петър, Павел, Камен, Петя, Павлина и Полина.
Честит Петровден!Коментар (0)Add Comment

Напишете коментар
Вие трябва да влезете в системата и тогава да пишете коментари към темите. Ако нямате акаунт моля регистрирайте се.

busy
 

Прогноза

Хасково
---
Хасково °C | София °C | Варна °C | Бургас °C
[Детайли]

Радио


Copyright vEsti24
Advertisement

Статистика

Потребители: 6052
Материали: 1833
Връзки: 49

Кой е тук?

Advertisement 
Google
Obrazec