Skip to content

Хасково Днес

Default screen resolution  Wide screen resolution  Increase font size  Decrease font size  Default font size 
Намирате се:    Начало

Вход

Игри

Нови обяви 
= Обявата е със снимка

Снимки от Галерия

Капитан Андреево
Оценка: / 1
СлабОтличен 
Автор Администратор   
02 September 2007

По границите ще ни познаете

Грешни табели и излъскани гербове ни посрещат на Капитан Андреево


Границите са като умален образ на това, което представлява българската държава - нито са много зле, но и не всичко на тях е перфектно. Границите обаче са тези, които правят първо и последно впечатление на чужденците, които влизат и излизат от наша територия. Капитан Андреево е точно такъв умален вид на България. През пункта, който от 1 януари т.г. е и външна граница на Европейския съюз, минава огромен поток от Азия към Европа.
Разбира се, за наша радост, а и гордост положението на ГКПП-то няма нищо общо с това, което беше например преди пет години. Километрите с боклук по пътя от Свиленград до Капитан Андреево, които бяха ужасна гледка, днес вече ги няма. На пункта е сравнително чисто и боклуците вече са по-скоро изключение, отколкото правило. Повечето български, турски и европейски знамена са почти нови. Българският герб, поставен на входа и на изхода на пункта, е излъскан. Не се виждат табели от рода "Народна република България" и стари гербове с петолъчки.На Капитан Андреево обаче има грешни табели, които могат не само да объркат чужденците, но и да предизвикат смях заради неграмотните надписи. Именно на това се натъкна министърът на държавната администрация Николай Василев, който в понеделник щателно инспектира състоянието на пункта. Заедно с него бяха шефовете на Гранична полиция и на Агенция "Митници" главен комисар Красимир Петров и Асен Асенов и областният управител на Хасково Райна Йовчева. Още в началото на проверката Василев се натъкна на грешка на една от табелите с митническа информация, където пише каква сума може да бъде изнесена от страната при определени условия. Там пишеше, че може да се изнесе сума от 12 782 евро до 12 782 евро, вместо вярното над 12 782 евро. Подразнен от това, министърът започна да чeгърта по таблото, за да отлепи грешните цифри. "Сега ще ви го откъсна, а вие ще си направите ново.
Вземете си го листчето и си го оправете", скара се министърът на един от митническите служители. "Може ли такава работа, четири цифри има на табелата и една да е грешна, веднага ги оправете", нареди министърът. В един от фришоповете например той направи забележка за грешен надпис на английски, който гласеше, че цените са "на евро" вместо "в евро". "Веднага го свалете от рафта и го напишете правилно. Ако имате проблем с английския, обадете се в пресцентъра на министерството, там ще ви го преведат", каза Василев на смутените продавачи в магазина. "Тук сте си изпуснали пълния член", каза министърът на служители на друг фришоп, където също забеляза грешна табела.
Оказа се, че на Капитан Андреево е написана грешно и турската лира и това не е направило впечатление на никой от работещите на пункта. Вместо правилното "TRY" пише "TRL", както се е изписвала лирата преди деноминирането й. "Това е неуважение към съседите ни и към тяхната валута и затова бързо трябва да се оправи", поиска министърът на държавната администрация.
"Нали специално пратихме хора да проверят всички табели. Нали уж са нови, откъде се намериха тези грешки? Аз лично съм ги проверявала дума по дума", шушукаха си смутено служители от областната управа в Хасково, която отговаря за граничния пункт Капитан Андреево.
Въпреки приличното състояние на настилката на пункта и на тротоарите Василев забеляза пукнати плочки и напукана фасада на една от сградите и поиска те да бъдат оправени. Не пропусна да направи забележка и за лошото състояние на стъпалата пред един от безмитните магазини. Дори взе едно мраморно паве, което стоеше на пътя, за да не би някой да се спъне в него.
Николай Василев препоръча на финансовото министерство по-често да налага глоби на хората, които хвърлят боклук на пътя. На репликата на областния управител на Хасково Райна Йовчева, че се налагат глоби до 5 лв., министърът отговори: "Ще трябва да удряме по-високи глоби, явно тези не са достатъчни."
Сградата с вишката, която е точно на границата с Турция, ще бъде срутена, защото е пропукана и опасна. Василев обеща да бъдат осигурени 100 000 лева за нейното демонтиране. За гражданите и ТИР-овете, които преминават често през пункта, има и добра новина. До няколко месеца там ще задейства система на "единен фиш" - т.е всички такси ще се плащат на едно място. Информацията от единния електронен фиш ще се пренася чрез магнитна карта, като в нея се въвежда информация при преминаването през всяка точка за гранична обработка. А дотогава ще чакаме хората, които отговарят за граничния пункт Капитан Андреево, да си оправят табелите, настилката и сградите, така че и българите да не се срамуват, като преминават през пункта, а чужденците да не ни се смеят. 

Прогноза

Хасково
---
Хасково °C | София °C | Варна °C | Бургас °C
[Детайли]

Радио


Copyright vEsti24
Advertisement

Статистика

Потребители: 6052
Материали: 1816
Връзки: 49

Кой е тук?

Advertisement 
Google
Obrazec