Skip to content

Хасково Днес

Default screen resolution  Wide screen resolution  Increase font size  Decrease font size  Default font size 
Намирате се:    Начало

Вход

Игри

Нови обяви 
= Обявата е със снимка

Снимки от Галерия

Оценка: / 1
СлабОтличен 
Автор https://covid19plasma.eu/   
27 November 2021

Стартира информационна кампания за даряване на реконвалесцентна плазма!


Защо да дарим реконвалесцентна плазма?

Защото можем да помогнем на хора, при които COVID-19 започва с бързо влошаване и рискът от тежко протичане на болестта е голям. На този етап реконвалесцентната плазма, моноклоналните антитела (като тези на регенерон) и ремдесивир са единствените етиологични средства (срещу причината, а не срещу симптомите), които действат директно срещу вируса. В реконвалесцентната плазма се съдържат антитела, които веднага „хващат“ вируса и го елиминират от организма. Болните усещат ефекта 10-15 часа след преливането, сатурацията им се подобрява и започва възстановяването. Вливането на реконвалесцентна плазма практически представлява пасивна имунизация – то осигурява незабавен имунитет на болния, докато неговата имунна система се мобилизира за битката с вируса.

Какво е реконвалесцентна плазма? Такава е плазмата на всеки, който е преболедувал от КОВИД-19 – в нея има антитела (малки протеини, които плуват в плазмата) срещу новия коронавирус. При някои преболедували те са в по-голямо количество, при други – в по-малко. Затова в Кръвните центрове, където може да се дари плазма на апарат за плазмафереза, заедно със стандартните изследвания за даряване на кръв и кръвни продукти се прави и тест за антитела.

У нас преболедувалите КОВИД-19 могат да даряват реконвалесцентна плазма и след ваксиниране. Може да се дарява плазма и без документ за прекарано заболяване, ако се докаже наличието на достатъчно антитела.
Хиляди са хората, които за година и половина отидоха до Кръвните центрове и дариха реконвалесцентна плазма. Някои – по 200 мл (едно сакче), други по 600 мл (три сакчета). Някои заради свои роднини, други – за напълно непознати. Някои дариха един път, други като Стефка, Вяра и Катя – по 3 пъти, като Димитър, Станислав, Емил, Тома – по 6, 7, 8 пъти!

Десетки са лекарите, които успешно прилагат този стар метод за лечение на ново и непознато заболяване като КОВИД-19, като д-р Петров, д-р Костадинова, д-р Прокопова от Окръжна болница – София; д-р Икономова, д-р Михайлов, д-р Яков и д-р Сураджиева от МБАЛ – Петрич; д-р Атанасов и д-р Ламбрева от МБАЛ – Димитровград; д-р Райкова от МБАЛ- Габрово и много техни колеги.
Стотици са болните, за които реконвалесцентната плазма се оказа животоспасяваща - между тях - лекари; по-млади и по-възрастни болни... Всеки от тях е готов да разкаже своята история и всеки от тях е благодарен на човека, който е отделил от своето време, за да отиде до Кръвния център и да ДАРИ ПЛАЗМА.

С тази кампания искаме да помогнем на:
- лекарите, които прилагат този метод;
- на болните, които се нуждаят днес от плазма;
- на близките и приятелите им - за да не са сами в това тежко изпитание, защото когато познати и непознати се обединят около една кауза, всички печелят!

Как може да помогнете Вие?
- като дарите плазма (за преболедували)
- като споделите и разпространите събитието и поканите свои близки и приятели

За допълнителна информация:
Полезни линкове: Тук.
Кампанията: Тук.
Сдружение „Лечение на К19 с реконвалесцентна плазма“:
ФБ група
За контакт: тел. 0898780380, е-поща: Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите


Организаторите на кампанията призовават: Направете най-добрия коледен подарък, дарете плазма, спасете човешки живот!

Източник: https://covid19plasma.eu
Коментар (0)Add Comment

Напишете коментар
Вие трябва да влезете в системата и тогава да пишете коментари към темите. Ако нямате акаунт моля регистрирайте се.

busy
 

Прогноза

Хасково
---
Хасково °C | София °C | Варна °C | Бургас °C
[Детайли]

Радио


Copyright vEsti24
Advertisement

Статистика

Потребители: 6052
Материали: 1835
Връзки: 49

Кой е тук?

 
Google
Obrazec