Skip to content

Хасково Днес

Default screen resolution  Wide screen resolution  Increase font size  Decrease font size  Default font size 
Намирате се:    Начало

Вход

Игри

Нови обяви 
= Обявата е със снимка

Снимки от Галерия

Оценка: / 6
СлабОтличен 
Автор Ева Иванова   
28 September 2015
Как да гласуваме на местните избори тази година?


Местните избори ще се проведат на 25 октомври 2015 г.
Тогава ще могат да гласуват всички българи с настоящ или постоянен адрес, регистриран до 6 месеца преди изборната дата. Първото нещо, което трябва да направим е да сме наясно в коя избирателна секция следва да дадем своя вот. След което, да знаем как да се справим с бюлетините, които са 5 на брой. В урната за местните избори в Хасково ще се пускат трите бюлетини- за кмет, за общински съветници и за Национален референдум.


Как да разберем в коя избирателна секция следва да гласуваме?

Най-бързите и лесни начини са:
1. Чрез SMS: Изпраща се SMS на номер 18429. Номерът 18429 е единен и за трите мобилни оператора (МТел, Глобул и Виваком). Цената на SMS e 25 стотинки без ДДС. В текста на SMS се изписват единствено десетте цифри на ЕГН. Системата връща SMS с номера и адреса на избирателната секция за изборите за общински съветници и кметове и за националния референдум за въведения ЕГН.
2. Чрез стационарен или мобилен телефон: Избира се 0800 1 4726 ("0800 1 GRAO"). Тел. 0800 1 4726 е безплатен за цялата страна.
3. Тук по ЕГН или адрес: http://www.grao.bg/elections

Как да гласуваме?!

Първата бюлетина е за общински съветници. Тя изглежда по сходен начин на тази от предишните избори. От лявата страна ще бъдат написани имената на партиите, коалициите и независимите кандидати, които участват в изборите за общински съветници със съответните номера. От дясната страна на бюлетината ще има числа в кръгчета, с които избирателят може да се възползва от преференциалния вот.

Преференциален вот: Ако желаете да подкрепите конкретно лице от листата с кандидати за общински съветници на предпочитаната партия, трябва предварително да знаете кой номер е той в нея. Съответно да зачертаете освен политическата формация, така и неговия номер в кръглите полета, които ще бъдат разположени в дясната страна на бюлетината. В хасковската бюлетина ще има 41 кръгчета. Отбелязват се съответната партия или коалиция вляво и преференциалния вот за определен кандидат за общински съветник вдясно, според поредния му номер в съответната листа. Преференциалният вот е много важен, защото дава възможност на избирателите да пренаредят листата на предпочитаната партия и да излъчат желани личности за общински съветници, които да ги представляват в Общинския съвет.Следват бюлетините за кмет на община, кмет на район или кмет на кметство. От лявата страна ще е името на партията, коалицията или инициативния комитет, а от дясната на самия кандидат. Отбелязват се партията, коалицията или инициативния комитет и кандидата за кмет под съответния номер.Бюлетините до тук се сгъват по определен начин преди пускане в урната.

Накрая е бюлетината за референдума. На нея трябва само да отбележим дали сме съгласни с въпроса на референдума, или не. Тази бюлетина се поставя в плик.

След което се пристъпва към гласуване.Трябва да се гласува със син химикал и вотът да се отбелязва със знаците Х или V.Коментар (0)Add Comment

Напишете коментар
Вие трябва да влезете в системата и тогава да пишете коментари към темите. Ако нямате акаунт моля регистрирайте се.

busy
 

Прогноза

Хасково
---
Хасково °C | София °C | Варна °C | Бургас °C
[Детайли]

Радио


Copyright vEsti24

Статистика

Потребители: 6052
Материали: 1816
Връзки: 49

Кой е тук?

 
Google
Obrazec